למה לי טיפול קבוצתי
- דופק בית לקבוצות וסדנאות
- 28 ביולי 2022
- זמן קריאה 5 דקות
עודכן: 15 באפר׳ 2023
איך עובד טיפול קבוצתי? במה הוא שונה מטיפול פרטני ולמה דווקא בקבוצה אפשר להתחיל ריפוי אישי.
את המאמר הזה כתבנו במטרה להנגיש את הידע אודות תהליכים קבוצתיים. יש לנו שתי סיבות עיקריות לכך: אנחנו מקבלות לא מעט פניות ממתעניינים שרוצים להגיע לטיפול קבוצתי אבל לא בטוחים לקראת איזו חוויה הם הולכים. ומקבלות לא מעט פניות ממתעניינים שרוצים ליווי אישי, על אף שבשיחת בירור צרכים אנחנו מבינות שהתערבות קבוצתית יכולה להועיל להם הרבה יותר.
כדי לעשות סדר, נציג את עקרונות היסוד של הטיפול הקבוצתי ולאחר מכן נחדד את גבולות הגזרה של הטיפול הקבוצתי.
המאמר נכתב על בסיס הניסיון המקצועי שלנו בדופק, ובהתבסס על הספר: טיפול קבוצתי - תיאוריה ומעשה (ארווין יאהלום ומולין לשץ, 2006. בהוצאת כנרת זמורה ביתן).

הכל עניין של יחסים
אנשים מגיעים לטיפול מכל מיני סיבות, לעיתים הם מגיעים בשעת מצוקה, לעיתים בגלל שיקוף או עידוד מהסביבה. אם נעמיק בכל אחת מהבעיות מהן אנשים סובלים, נגלה דבר מדהים- במרבית המקרים הבעיה באה לידי ביטוי ביחסים בין-אישיים. גם כאשר הקושי הוא אישי ופנימי, הביטוי הממשי של הבעיה מגיע בתוך יחסים בין-אישיים.
ניתן דוגמה להמחשה:
נניח ואנחנו רוצים לעסוק בבעיות בדימוי העצמי.
הבעיה היא אישית, תוך-נפשית, בחוויה הפנימית של האדם.
אבל אם נבקש להעמיק בבעיה, ולהבין איפה הקושי פוגש אותו בחיי היומיום, ומה היה רוצה לשנות, היינו מגיעים די בקלות לאופן שבו הדימוי העצמי מתבטא ביחסים עם אחרים. הביטויים יכולים להיות שונים ומגוונים: תחושת ביטול עצמי, בדידות, הרגשה שאחרים לא מכירים אותו באמת, רגשי נחיתות בתוך קשרים, חוסר יכולת להביע את הצרכים שלו, וכו׳.
במידה והאדם הזה יפנה לטיפול פרטני, גם השיפור יבוא לידי ביטוי ביחסים הבין-אישיים. ישנן גישות טיפוליות שיתמקדו באטיולוגיה של הבעיה, בסיבות שהובילו לדימוי העצמי המסוים של האדם, וישנן גישות שיתמקדו בהווה ובשיפור הקשיים שהאדם חווה במסגרת הקשרים הבין-אישיים שלו והמחשבות שעולות.
במקרים רבים אם מזקקים את הקושי שחווים אנשים בחייהם מבינים שמדובר בסוג של פער בין איך שאדם חווה את עצמו לבין איך שהוא מצליח להיות עצמו עם אחרים.
הפער בין החוויה הפנימית לחיצונית
אנשים אוחזים בסט של אמונות לגבי עצמם ולגבי העולם. חלקן נטמעו בנו על ידי הסביבה, במסגרת המשפחתית ובשאר מסגרות שייכות בילדות והבגרות, וחלק מהאמונות מבוססות על התנסויות העבר.
האמונות האלה מובילות אותנו לנתח את המציאות בצורה מסוימת, לייחס לכל התרחשות סביבנו כוונות ומשמעויות שהן ייחודיות לנו.
לרב, אנו שבויים בתוך סט של אמונות, שמוכיחות את עצמן שוב ושוב ומתחזקות בתוכנו.
בעצם, בכל רגע שבו קורית התרחשות, אנחנו מפרשים אותה באמצעות האמונות שלנו, ופועלים באמצעותן. האמונות קשורות בעולמנו הפנימי, והביטוי שלהן הוא לרב בתוך יחסים בין-אישיים (בין אם מדובר באדם קרוב או זר לחלוטין).
נסביר באמצעות דוגמה נוספת:
אמיר חווה מצוקה בחייו. הוא תופס מעצמו אדם טוב וישר, ומגדיר את הבעיה שלו בתור בדידות, היעדר קשרים חברתיים טובים, וקושי במציאת זוגיות. כאשר אמיר העמיק בחשיבה, הוא זיהה שהוא אוחז באמונה שאי אפשר לסמוך על אחרים.
לכן בסיטואציות מסוימות אמיר ינהג בצורה חשדנית, ומעט תוקפנית שעשויה להרחיק אחרים. בתגובה הוא מעורר בצד השני חוויה לא נעימה, שעשויה להתבטא בהתנהגות פחות סימפטית ואף בהפגנת תוקפנות בחזרה. כך, הוא מאשרר לעצמו שגילה את פרצופו האמיתי של האדם שמולו, ואכן לא ניתן לסמוך עליו.

Comments