מודל גשר מאחד הינו מודל שפותח על מנת לעזור לאנשים להתמודד עם התחושות הקשות המתלוות למצבי לחץ, משבר, אי ודאות וחרדות. המודל מבוסס על שישה עוגנים אשר ביכולתם לסייע לאדם להתמודד עם תחושת האיום הקיימת במצבי משבר.
המודל באנגלית:
Affect : רגש
Social: חברה, תפקיד, שייכות, ארגון חברתי
Imaginition: דמיון, יצירתיות
Cogition: הכרה, מציאות, מחשבה
Physiology: פעילות פיזית הקשורה בהפעלת הגוף
המודל עוברת למונח גש"ר מאח"ד:
גוף - את הקשר בין גוף לנפש כולנו מכירים. במצבי משבר, הגוף שלנו מגיב, אצל כל אחד, באופן קצת שונה מהמוכר. יש מי שיסבלו מכאבים באזורים שונים, חוסר תאבון, דפיקות לב מואצות, עומס, קשיים בשינה ועוד. החיבור לגוף ולצרכיו, יכול לסייע לאדם לעזור לעצמו דרך התמודדות גופנית עם הקושי: למשל ביצוע הרפיה גופנית, ספורט, תרגילים פיזיים, טיפול גופני ועוד. שכל – שימוש במשאב לוגי על מנת לפתור בעיות
במהלך היומיום שלנו, כולנו משתמשים בשכל כדי למצוא פתרונות למצבים שונים. לעומת זאת, במצבי לחץ - אנו מתקשים לחשוב בבהירות, לראות את המציאות האובייקטיבית ואף למצוא פתרון לוגי למצב. מומלץ וכדאי להעריך את הדברים באופן רציונלי, להתמודד באמצעות החשיבה הקוגניטיבית וההכרתית עם הקושי ולמצוא את הפתרונות למשבר או לתחושות באופן קוהרנטי.
רגש – לחץ וחרדה מאופיינים לרוב ברגשות שונים, חלקם אף סותרים ומבלבלים, והינם קרקע פורה לתחושת סבל, כאב או חרדה. במקרה בו הרגשות מציפים מידי, ניתן לעזור לאדם להתמודד באמצעות ארגון הרגשות, הבנתם, הכרה בהם וקריאה בשמותיהם. דרכים אחרות לעזור לאדם להוציא רגש ולארגן אותו: יצירה, כתיבה, תרפיה באמנות. ביטוי ושיום הרגשות עוזרת לנו להתבונן בהם. כתיבה אינטואיטיבית יכולה לעזור לנו לארגן אותם מחדש ולבטא אותם מול הדף, שיתוף חברים ברגשות, ציור ודיבור עליהם יכול להקל ולעזור לארגנם.
משפחה –משפחה תומכת הינה מרכיב חשוב ויכולה לעזור רבות לאדם המתמודד עם מצב משברי. אמונה - משאב בעל כוח עצום. עוגנים שונים כמו אמונה בקיומו של האל, אמונה במסוגלות שלי להתמודד עם המשבר, אמונה המגיעה מצדו של אדם קרוב תומך, יכולים לסייע מאוד בהתמודדות עם תחושות של אי ודאות וחרדה. שימוש במשאב זה יכול לבוא לידי ביטוי באמצעות טיפוח התקווה והאמונה הקיימת (ניתן להשתמש בכתיבה ככלי לחיזוק האמונות הקיימות). חברה –בקשת תמיכה, שיתוף בקשיים, שיתוף באחריות, ונטילציה קשרים חברתיים וקהילתיים הם משאב חיובי עבור כמעט כל אדם, בעיקר אלו הנמצאים בתקופות משבריות. קיומם של קשרים חברתיים ושל מערכות תמיכה חיוביות, יכולות לעודד את האדם ולעזור לו לייצר תחושה של כוחות ואמונה בהם. בנוסף, אם יעזור האדם הנמצא בזמן משבר לאחרים, יוכל להתחזק דרך מציאת המשמעות וחיזוק תחושת השליטה. ניתן להתחיל במעגל חברתי מצומצם ולהרחיב אותו בהתאם לתחושה.
דמיון – דמיון הוא כלי נהדר להפחתת חרדה. ניתן להיעזר בו על מנת להצליח לראות ניצוצות של תקווה חדשה.
המודל פותח לראשונה עבור אוכלוסיות הנתונות במצב של סיכון אבל כיום משמש ככלי גם לעבודה עם אוכלוסיות אחרות ומטופלים הנמצאים במשבר או תחת אי ודאות ולחצים כתוצאה מטריגרים בחיים כמו גירושין, אבדן וכו'.. כשהאדם מרגיש שאין לו מספיק כלים להתמודד עם החרדות, כלי זה יכול לעזור מאוד. רובנו מחזיקים במנגנוני התמודדות שעובדים היטב גם במצבי לחץ וחרדה, אבל לעתים אנו צריכים תזכורת או חידוד לאפשרויות העומדות בפנינו כדי למזער את תחושת חוסר האונים ואי הוודאות. ניתן להשתמש בכל הערוצים יחד או רק באחד מהם, בהתאם לצרכים האישיים של כל אדם.
Comments