top of page

למה לי טיפול קבוצתי

איך עובד טיפול קבוצתי? במה הוא שונה מטיפול פרטני ולמה דווקא בקבוצה אפשר להתחיל ריפוי אישי.

את המאמר הזה כתבנו במטרה להנגיש את הידע אודות תהליכים קבוצתיים. יש לנו שתי סיבות עיקריות לכך: אנחנו מקבלות לא מעט פניות ממתעניינים שרוצים להגיע לטיפול קבוצתי אבל לא בטוחים לקראת איזו חוויה הם הולכים. ומקבלות לא מעט פניות ממתעניינים שרוצים ליווי אישי, על אף שבשיחת בירור צרכים אנחנו מבינות שהתערבות קבוצתית יכולה להועיל להם הרבה יותר.


כדי לעשות סדר, נציג את עקרונות היסוד של הטיפול הקבוצתי ולאחר מכן נחדד את גבולות הגזרה של הטיפול הקבוצתי.


המאמר נכתב על בסיס הניסיון המקצועי שלנו בדופק, ובהתבסס על הספר: טיפול קבוצתי - תיאוריה ומעשה (ארווין יאהלום ומולין לשץ, 2006. בהוצאת כנרת זמורה ביתן).


הכל עניין של יחסים

אנשים מגיעים לטיפול מכל מיני סיבות, לעיתים הם מגיעים בשעת מצוקה, לעיתים בגלל שיקוף או עידוד מהסביבה. אם נעמיק בכל אחת מהבעיות מהן אנשים סובלים, נגלה דבר מדהים- במרבית המקרים הבעיה באה לידי ביטוי ביחסים בין-אישיים. גם כאשר הקושי הוא אישי ופנימי, הביטוי הממשי של הבעיה מגיע בתוך יחסים בין-אישיים.


ניתן דוגמה להמחשה:

נניח ואנחנו רוצים לעסוק בבעיות בדימוי העצמי.

הבעיה היא אישית, תוך-נפשית, בחוויה הפנימית של האדם.

אבל אם נבקש להעמיק בבעיה, ולהבין איפה הקושי פוגש אותו בחיי היומיום, ומה היה רוצה לשנות, היינו מגיעים די בקלות לאופן שבו הדימוי העצמי מתבטא ביחסים עם אחרים. הביטויים יכולים להיות שונים ומגוונים: תחושת ביטול עצמי, בדידות, הרגשה שאחרים לא מכירים אותו באמת, רגשי נחיתות בתוך קשרים, חוסר יכולת להביע את הצרכים שלו, וכו׳.

במידה והאדם הזה יפנה לטיפול פרטני, גם השיפור יבוא לידי ביטוי ביחסים הבין-אישיים. ישנן גישות טיפוליות שיתמקדו באטיולוגיה של הבעיה, בסיבות שהובילו לדימוי העצמי המסוים של האדם, וישנן גישות שיתמקדו בהווה ובשיפור הקשיים שהאדם חווה במסגרת הקשרים הבין-אישיים שלו והמחשבות שעולות.


במקרים רבים אם מזקקים את הקושי שחווים אנשים בחייהם מבינים שמדובר בסוג של פער בין איך שאדם חווה את עצמו לבין איך שהוא מצליח להיות עצמו עם אחרים.


הפער בין החוויה הפנימית לחיצונית

אנשים אוחזים בסט של אמונות לגבי עצמם ולגבי העולם. חלקן נטמעו בנו על ידי הסביבה, במסגרת המשפחתית ובשאר מסגרות שייכות בילדות והבגרות, וחלק מהאמונות מבוססות על התנסויות העבר.

האמונות האלה מובילות אותנו לנתח את המציאות בצורה מסוימת, לייחס לכל התרחשות סביבנו כוונות ומשמעויות שהן ייחודיות לנו.


לרב, אנו שבויים בתוך סט של אמונות, שמוכיחות את עצמן שוב ושוב ומתחזקות בתוכנו.

בעצם, בכל רגע שבו קורית התרחשות, אנחנו מפרשים אותה באמצעות האמונות שלנו, ופועלים באמצעותן. האמונות קשורות בעולמנו הפנימי, והביטוי שלהן הוא לרב בתוך יחסים בין-אישיים (בין אם מדובר באדם קרוב או זר לחלוטין).


נסביר באמצעות דוגמה נוספת:

אמיר חווה מצוקה בחייו. הוא תופס מעצמו אדם טוב וישר, ומגדיר את הבעיה שלו בתור בדידות, היעדר קשרים חברתיים טובים, וקושי במציאת זוגיות. כאשר אמיר העמיק בחשיבה, הוא זיהה שהוא אוחז באמונה שאי אפשר לסמוך על אחרים.

לכן בסיטואציות מסוימות אמיר ינהג בצורה חשדנית, ומעט תוקפנית שעשויה להרחיק אחרים. בתגובה הוא מעורר בצד השני חוויה לא נעימה, שעשויה להתבטא בהתנהגות פחות סימפטית ואף בהפגנת תוקפנות בחזרה. כך, הוא מאשרר לעצמו שגילה את פרצופו האמיתי של האדם שמולו, ואכן לא ניתן לסמוך עליו.



למה דווקא קבוצה

מתוך ההנחה שהכל קשור ביחסים בין אישיים (מרגע היולדנו - אנחנו כבר חלק ממערכת יחסים), ובאמונות שלנו, איך יכול טיפול קבוצתי לעזור כאן?


הטיפול הקבוצתי מאפשר לנו:

- לתרגם את התפיסה של הבעיה שבגללה הגענו, לאופן שבו היא באה לידי ביטוי ביחסים בין-אישיים.

-להתחיל בתהליך מעגלי של התנסות רגשית מתקנת.


כלומר, בחירת ביטוי התנהגותי חדש, במטרה לבחון את האמונות שלנו מחדש.


איך מתבצע התרגום:

בטיפול הפרטני המטפל או המטפלת לומדים עליך רק מתוך הדיווח העצמי שלך.

בטיפול קבוצתי יש למטפלים הזדמנות לצפות בך בשעת מעשה, ולשקף לך דברים שאולי לא זיהית עד כה.

לא רק המטפלים עושים זאת- גם שאר חברי הקבוצה מהווים מראה אחד לשנייה וכמובן גם המטופלים עצמם מגיעים לתובנות בתוך התהליך.


מאחר ובקבוצה יש לנו הזדמנות לקיים מגוון אינטראקציות חברתיות, אנחנו מצליחים להביא לידי ביטוי (באופן בלתי מודע) את אותם דפוסי התנהגות המאפיינים אותנו בחיים שמחוץ לה. אותן פתולוגיות וקשיים בין אישיים באים לידי ביטוי בקבוצה, לעיניהם של חבריה והמנחים.


זה עשוי להישמע מעט מבהיל, אך חשוב להבין שחלק מהעניין הוא להיכנס לחוויה עוצמתית ומלמדת. וכאשר הקבוצה מנוהלת על ידי אנשי טיפול מוסמכים ומנוסים, אפשר לדעת שנמצאים בידיים טובות ושהחוויה תהיה מנוהלת בצורה מקצועית ששומרת עלינו.


איך מתבצעת ההתנסות:

בטיפול הפרטני ההתנסות מתבצעת ״בחיים האמיתיים״ מחוץ לחדר הטיפולים. במפגשים עם המטפל או המטפלת, מנהלים שיח סביב הפעולות שעשינו או שאנחנו מתכננים לעשות.

בטיפול קבוצתי המטופלים מקבלים הזדמנות להתנסות בתוך המסגרת הטיפולית בתגובות חדשות מאלה שהן הורגלו אליהן עד כה.

ההתנסות היא מיוחדת מאחר ויש מקום לבצע אותה באופן ממשי וגם לדבר עליה בעודה קורית.

המשתתפים יכולים לבצע התנהגויות בין אישיות חדשות, ולקבל תגובות בין אישיות חדשות, שיסייעו להם בבחינה מחודשת של התפיסות והאמונות שלהם לגבי עצמם והעולם.


נחזור לדוגמה של אמיר:

בשלב מסוים במסגרת הטיפול קבוצתי, אמיר יפגין התנהגות תוקפנית כלפי חבר או חברת קבוצה. הוא עשוי להבחין בכך בעצמו, או על ידי שיקוף של הקבוצה או המנחה. בשלב מתקדם יותר הוא עשוי לבחור להפגין התנהגות אחרת, כאשר הוא חש מאוים, ולבחון האם התגובה שיקבל מהצד השני תהיה שונה ממה שהוא מצפה. התוצאה השונה של מעשיו, תאפשר לו לבחון את האמונות שלו, ולהרחיב את רפרטואר התגובות שהוא יודע להפיק במצבים מסוימים. לא רק שתתאפשר לו התנסות ממשית, אמיר יוכל לחלוק עם הקבוצה את התחושה שלו לגבי ההתנסות, והקבוצה או המנחה עשויים גם להראות לו שהם רואים את המאמצים שלו.


כך, בתהליך מתמשך אמיר יוכל להתנסות גם מחוץ לקבוצה ולאט לאט לצמצם את הפער בין החוויה הפנימית שלו לבין מה שהוא משדר החוצה.


אם נסכם את עיקרי הדברים:

מצוקות תוך-אישיות באות לידי ביטוי בתוך יחסים בין-אישיים. טיפול קבוצתי הוא פלטפורמה שמאפשרת לתרגם את התפיסה של הבעיה שבגללה הגענו, לאופן שבו היא באה לידי ביטוי ביחסים בין-אישיים ולהתחיל בתהליך מעגלי של התנסות רגשית מתקנת.


נעמיק את ההבנה בנושא של טיפול קבוצתי, כפי שהוא מתבצע בדופק, סביב מספר היבטים מרכזיים:


תמיכה הדדית

מה לא קורה בטיפול קבוצתי?

למרות הדימוי הרווח בתוכניות טלוויזיה, טיפול קבוצתי הוא לא בהכרח קבוצת תמיכה, ובמסגרת המפגשים שאנחנו מקיימות, לא מקיימים סבב שבו מישהו משתף בסיפור אישי וכל הקבוצה משיבה לו באהבה.


מה כן קורה בטיפול קבוצתי?

במסגרת טיפול קבוצתי, כל מטופל ומטופלת מקבלים את הזכות להביא תועלת לאחרים. למשל באמצעות מתן עיצה, הבאת תמיכה, הקשבה וכו׳. במקרים רבים, מצוקות חיים שאנחנו חווים מפחיתות מתחושת הערך העצמי שלנו. נתינה היא התנהגות בעלת אפקט חיובי דו-צדדי: היא מאפשרת לנו להרגיש חיוניים ובעלי ערך.


שיתוף בבעיות

מה לא קורה בטיפול קבוצתי?

המפגש מתחלק בין כל משתתף ומשתתפת, והם מקבלים זמן מוקצב שבו הם מדברים על הבעיות שלהם עם מנחי הקבוצה.


מה כן קורה בטיפול קבוצתי?

השיח הקבוצתי מנהל בצורה חופשית ועוסק בעיקר בהווה- במה שקורה כרגע בין חברי הקבוצה. יש מקום גם לשיתוף של חוויות חיים שמחוץ לקבוצה והן עוברות עיבוד בהקשר של חוויות החיים בתוך הקבוצה.

 

ומה איתך? מזמינות אותך לחשוב, עם איזה נושא אישי התמודדת לאחרונה, ומה הביטוי שלו בתוך היחסים הבין-אישיים שלך. אנחנו בדופק מציעות תהליכי טיפול קבוצתיים במסגרת סדנאות להתפתחות אישית או קבוצות טיפול קצרות וארוכות מועד. אם שקלת להתחיל תהליך מסוג זה, אנחנו מזמינות אותך לפנות אלינו לשיחת בירור צרכים:

אם מצאת את המאמר הזה מעניין, נשמח להזמין אותך להירשם לקבלת תכנים מעניינים בתחום ההתפתחות האישית מידי חודש ישירות למייל יש ללחוץ כאן.


Comments


bottom of page